Brassó/Brasov

HU | EN

Brassó, németül Kronstadt, a Barcaság délkeleti szélén épült, ott, ahol a Déli­ Kárpátok és a Keleti-Kárpátok összeérnek, kb. 550 m magasan a tenger szintje felett.

A Barcaságba 11. Endre hívta be a német lovagrendet 1211-ben, de már 1225-ben el is űzte őket. Ott maradtak azonban továbbra is azok a német jobbágyok, akiket a lovagok telepeseknek vittek magukkal. A fiatal település szerencsésen átvészelte a tatárjárást, s a Feketehalommal (Codlea) és Földvárral (Feldioara) folytatott ver­sengésben hamarosan magához ragadta az elsőséget. Az egész Barcaság közigazgatási központja, a barcasági szász autonómia centruma lett és az is maradt 1876-ig, amikor is megszervezték Brassó megyét, és a várost az új megye székhelyévé tették.

A várost eredetileg a 961 m magas Cenk (Titnpa) tetején épült vár védelmezte. Ezt a katonailag értéktelen várat azonban Hunyadi János leromboltatta. A város már a XIV, században fontos politikai és katonai központtá fejlődött. 1344-ben Nagy Lajos király itt találkozott a havasalföldi fejedelemmel, hogy előkészítse 1345-ös hadjáratát a tatárok ellen. 1395-ben pedig Zsigmond itt kötött szövetséget Mircea cel Bátrin havasalföldi fejedelemmel a törökök ellen.

Az 1848-49-es szabadságharcban Bem csapatai ostrom nélkül vették be a várost, a lakosságot nem bántották, és a város sem szenvedett kárt. A város centrumát, követve a táblákat, könnyen megtaláljuk. -A főtér és a sétáló utca régi épületei a szász stílust erősen magukon, viselik. A sétálóutca vendég­lőinek bármelyikében megkóstolhatjuk az igazi brassói aprópecsenyét. A Város­ házát 1420-ban kezdték építeni, eredetileg gótikus stílusban. 1515 és 1528 között kibővítették, majd 1646-bari átépítették barokk stílusban. Mai alakját 1770 és 1774 között kapta. Az épület 1949-től Múzeum. A tértől keletre egy sikátoron keresztül jutunk a Fekete-templomhoz. A templomot 1383-bankezdték építeni és közel száz évig épült. Caraffa császári tábornok osztrák őrséget akart Brassóba helyezni, de a lakosság ellenállt. Caraffa bosszúból halálra ítélte a fölkelés vezetőit, a várost pedig feldúlta. Az ekkor keletkezett tűzvészben egész utcasorok pusztultak el. A templom falai ekkor feketedtek meg, és azóta hívják Fekete-templomnak. A Fekete-templom Románia egyik legjelentősebb gótikus épülete, s egyúttal Európa gótikus építészetének legkeletibb számottevő alkotása. A reformáció kora óta evangélikus templom.

A városban elhelyezett útjelző táblák alapján autózzunk fel Brassó-Pojanára (Poiana Brasov). Kirándulóközpont, síparadicsom – az évszaktól függően. Vala­ melyik üzemelő felvonóval vitessük fel magunkat az 1705 m magasra a Keresz­tény-havasra. Ezt a kirándulást délelőtt 11 óra után tegyük, mire a pára felszáll, így lehetőségünk lesz Brassó panorámájában gyönyörködni. Visszatérve induljunk el a 73-as számú úton Pítesti felé. Mintegy bő fél óra alatt elérjük Bran (Törcsvár) helységet.