Szinaja/Sinaia

Szinaja egy romániai üdülőváros a Prahova völgyben, a Bucegi-hegység keleti lábánál. Ploiestitől 60 km-re északra, Brassótól 50 km-re délre fekszik, a Prahova folyó völgyében, 767-820 m tengerszint feletti magasságban.

Szinaja tetszetős kis hegyi városka, síparadicsom, nem véletlenül nevezik a Kárpátok gyöngyszemének. Románia egyetlen olyan települése, ahol két királyi állomás is található. A régebbit a Román Állami vasutak vezérigatósága építette 1886-ban I. Carol király számára. Itt megállója volt és ma már újra van, Európa leghíresebb vonatának, az Orient Express-nek is.Peronján egy emléktábla jelzi azt a helyet, ahol a vasgárdisták megölték Románia miniszterelnökét, Ion Gheorghe Duca-t. A másik állomást 1938-1940 között II. Carol megrendelése alapján építette a vezérigazgatóság.Duiliu Marcu tervezte, aki többek között az Athene Palacet, a Román Akadémia Könyvtárát, a temesvári operát és a bukaresti vasutasok palotáját is tervezte. Az épülethez tartozó kocsiszínben tartották a királyi vonatot.

Szinaja városban található I. Károly román király nyári rezidenciája, a Peles-kastély. Románia egyik legfontosabb történelmi jellegű műemléke. A kastély minden helyisége nyitva áll a látogatók előtt, kivéve egy padlásteret, a háromból, ahol a ki nem állított műemlékeket tárolják.

Ha Szinajára látogatunk, érdemes még a Peles-kastélyon kívül megtekinteni a Foisor vadászházat is.